Старші групи 14.05.2020

Математика

Тема заняття  «Математична мандрівка»

         Мета: Формувати навички лічби в межах 10. Закріпити уявлення про склад числа 10, уміння розв’язувати математичні завдання, розвивати знання про геометричні фігури, вміння їх правильно називати.

Хід

–  Діти, на цій вулиці в будинках на кожному поверсі всі вікна мають різну форму. А ось ці будинки ще недобудовані. Допоможемо будівельникам добудувати їх. Уважно розгляньте першу будівлю й скажіть: якої форми має бути вікно на першому поверсі праворуч? (—Квадратної). На другому поверсі посередині? (—Круглої). Тепер розгляньте сусідній будинок. Яке вікно має бути на першому поверсі посередині? (— Кругле). На третьому поверсі посередині? (—Трикутне).

Дидактична гра  «Хто зайвий у рядочку?»

«Порахуйте і дізнайтесь господаря кожного будинка»

«Веселі математичні приклади»

«Назви число сусіда у будинку»

Дитина у соціумі

Тема. Користь та небезпека від комах

Мета:учити дітей бути обачними, спостережливими, розрізняти корисних і шкідливих для здоров’я комах; виховувати бережливе ставлення до природи.

Обладнання: загадки, ілюстративний матеріал.

Хід

Діти, відгадайте загадку.

Зимою спить,

Літом бринить,

Понад садами літає,

Солодку росу збирає. (Бджола)

 Правильно, це бджола. Яку користь приносять бджоли?

  • Чому так говорять у народі?
  1. Бджола мала, а й та працює.
  2. Немає бджоли без жала, а троянди – без колючок.
  3. За бджілкою підеш – до ладу дійдеш.
  • Давайте вивчимо скоромовку.

Женя з бджолами не дружив –

Завжди Женя бджіл дражнив.

Женю бджоли не жаліли –

Та дражнила нажалили!                   Г.Бойко

–   Чому не можна дражнити бджіл?

–   Як боротись із бджолиними укусами? А ви знаєте, що укуси бджіл можуть бути корисними при деяких захворюваннях? В окремих випадках вони можуть бути смертельними. Бджолиний рій (особливо африканських бджіл) – небезпечний.

Лікування і зняття припухлості після укусу комах:

  1. Видалити жало, ні в якому-разі навіть не намагайтеся видавити його. нігтями. При витягуванні жала намагайтеся не стискати крихітний мішечок з отрутою, який прикріплений до стрижня жала.
  2. Якщо жало виявилося глибоко під шкірою, продезінфікуйте місце укусу . Якщо усунути жало не виходить, зробіть холодний компрес, який запобігає появі набряклості на ураженій ділянці, до вашого візиту до лікаря.
  3. Продезинфікуйте місце укусу, можна використовувати будь-який спиртовий розчин;
  4. При відсутності всього вище перерахованого ранку можна промити просто чистою водою.

Пропоную вам ще одну загадку.

Летить – пищить.

Сяде – мовчить.

Хто його вб’є,

Свою кров проллє. (Комар)

Комарі теж є небезпечними для здоров’я, адже можуть викликати алергічні захворювання своїми укусами. Окремі з них є переносниками хвороб.

Доведено, що комарі – шкідники: одні з них розносять черв’ячків, які викликають слонову хворобу, інші розносять малярію, жовту лихоманку. Так, комар анофелес розносить малярію. А комар аедес розносить жовту лихоманку. У цього комара є білі смуги навколо ніжок, а також упоперек спини.

Комарів краще уникати. Для того щоб комарі не набридали, слід запитати в аптеці засоби, що допоможуть боротися з ними. Жалить самка комара.

Відгадайте загадку.

Літом летіло,

Зимою засіло.

Прийшло літо –

І знов полетіло. (Мухи)

Звісно, що це мухи. У світі їх налічується близько 80 000 видів. Деякі мухи живляться нектаром квітів, інші – кров’ю тварин (самки ґедзів, жигалка осіння), продуктами людини. Мухи переносять збудників багатьох захворювань – дизентерії, черевного тифу, літніх дитячих проносів, холери, полієміліту, туберкульозу, гельмінтозів.

Корисними є мухи, які знищують шкідливих комах (тахіни, цикоїдки); мухи – запилювачі культурних рослин – дзюрчалкові.

  • Чи з усіма мухами необхідно вести боротьбу?

Для того щоб уникнути небезпеки від мух, познайомимось з оповіданням «Чому мухи потирають лапку об лапку?» А.Лікум.

ЧОМУ  МУХИ  ПОТИРАЮТЬ ЛАПКУ ОБ ЛАПКУ?

Уже звично вважати, що муха в господі є прикрою перешкодою. Вони настирно дзижчать, нервують, коли сідають на наше тіло. Упродовж віків муха вважалась прикрим подразником. І лише ХХ столітті людина дізналась, що мухи – збудники хвороб, їх поширювачі, можуть викликати смерть мільйонів людей.

Що ж означає, коли муха потирає лапку об лапку?

Це означає, що вона їх чистить, знімаючи те, що на них прилипло різне сміття: бактерії дизентерії, тифу, гельмінтів… Мухи збирають мікроби на відходах і нечистотах. Потім сідають на нашу їжу. Ці бактерії потрапляють в неї, і таким чином ми інфікуємося.

А як же муха розносить мікроби?

Якщо муху розглянути під збільшувальним склом, то можна помітити, що тіло у мухи  не гладеньке, а вкрите безліччю волосинок. Язичок у мухи теж покритий клейкою рідиною. Це означає, що практично з будь-якого місця, куди сідає муха, вона збирає бруд, що прилипає до її тіла, лапок і язика. Кожна лапка із трьох пар має кігтики і дві волосяні подушечки – так що до них багато чого може прилипнути. Між іншим, клейка речовина, що виробляється в подушечках, дозволяє їй ходити по стелі чи по будь-якій поверхні догори ногами.

Муха – одна з найдавніших комах нашої планети. Знайдені скамянілі залишки мух, яким мільйони років.

Чи позбавимось ми коли-небудь мух назавжди?

Єдине, що ми, люди, можемо – зашкодити їх розмноженню. І коли це зроблено, то санітарний стан усього світу поліпшиться. Стане менш хвороб, отже, хтось із людей проживе на світі довше.

Підсумок заняття

  • Як і для чого необхідно вести боротьбу зі шкідливими комахами?
  • Яких комах слід остерігатися? (Ос та шершнів)

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *