Спеціалізовані групи 07.05.2020

ДИТИНА  У  ПРИРОДНОМУ  ДОВКІЛЛІ

 Тема « Барвисті метелики»

Мета:Розширити знання дітей про метеликів. Познайомити з деякими метеликами. Закріпити знання дітей про розвиток комахи.

Хід заняття:

Сьогодні ми продовжимо знайомитися з дивовижним світом комах. Відгадайте загадку і дізнаєтеся з ким саме.

Чудеса, погляньте, дітки –
З квітки полетіла квітка!
В неї крильця кольорові,
Пурхає в гаю і в полі.
Як же зветься цей веселик?
Здогадалися? …
(Метелик)

В нашій країні багато метеликів. І нічних і денних. Спробуйте самі розібратися, яких метеликів називають денними, а яких нічними. (Відповіді дітей). Денні метелики активні вдень і мають більш яскраве забарвлення, щоб бути непомітними на квітах. Нічні метелики вдень відпочивають, а вночі літають. Їм не потрібна таке яскраве забарвлення крил, як у денних метеликів.

Крила метеликів покриті дрібними лусочками, які покриті фарбувальними речовинами. Ось вони то і надають їм дивовижне забарвлення крил. Але ці кольорові лусочки дуже-дуже крихкі. Тому, якщо взяти в руки метелика, можна пошкодити ці лусочки і тоді метелик загине. Не беріть метеликів в руки і іншим не дозволяйте цього робити. Збережете красу.

Рот у метелика – це довгий тонкий хоботок. Зазвичай він згорнутий в тугу пружинку, але варто метелику сісти на квітку, як хоботок розгортається і опускається за нектаром на саме дно квітки. Вусиками комахи принюхуються. Вусики відчувають запахи здалеку.

Давайте згадаємо, як проходить дитинство комах на прикладі метеликів.

– Спочатку метелик відкладає яєчка.
– З яєць вилуплюються личинки-гусениці. Вони у великій кількості поїдають листя рослин. Деякі личинки настільки ненажерливі, що можуть з’їсти все листя на якихось рослинах. – Наївшись, гусениця підростає і з отвору на черевці починає виділяти тонку нитку. Цією ниткою вона обмотує себе, перетворюючись в кокон або лялечку. Лялечка прикріплюється до кори дерева, ховається під листям і завмирає.
– Хоча лялечка здається абсолютно нерухомою, всередині неї зростає комаха.
– Нарешті, з лялечки вилуплюється метелик.

Яких тільки метеликів немає в природі.

Літає по Україні красивий метелик Адмірал.

Назвали його так тому, що у нього на крилах червоні смужки, схожі на червоні смужки-лампаси на штанях військових моряків-адміралів. Так ось, цей метелик Адмірал їжу на смак ногами пробує. Не вусиками, не ротом, не хоботком, а задньою або середньоїю ногою.

А скільки всього ніг у метелика? (Відповіді дітей). Метелик – комаха, а у всіх комах по шість ніг. Ноги в Адмірала пробують їжу і, якщо вона за смаком, то метелик розгорне свій хоботок і почне їсти.

А ось ще  метелик –  Павлиноглазка

та Павичеве око

Як ви думаєте, чому їх так назвали? (Відповіді дітей). І хоч у них схожі назви, але це абсолютно різні метелики, навіть не родички. Павлиноглазка метелик досить великий.( метелик з розмахом крил 16 см). Начебто, такий великий метелик і їжі потрібно багато для того, щоб насититися. Так ні ж! Не треба йому ніякої їжі. Живе собі, пурхає і нічого не їсть. У нього взагалі немає рота. І ніхто досі не розібрався, чому так. Цей метелик літає вночі.

А  павичеве око – це метелик денний і дуже примітний завдяки своєму яскравому забарвленню. Харчується цей метелик на квітах.

А це метелики голубянки.

Дійсно, часто голубянки бувають різних відтінків синього і блакитного. Але і бувають червоні і жовті. Вони невеликі за розміром, але дуже красиві. А ось личинки голуб’янок некрасиві. Але так вже влаштовано в природі, що з горбатих закарлючок виводяться красиві метелики, які забувають, якими вони були . Говорячи словами українського прислів’я, «метелик не пам ятає, що був гусеницею». А некрасивих голубянковых личинок дуже люблять мурахи. Мурахи навіть розшукують цих личинок і  притягують до себе додому в мурашник. І все тому, що ці личинки виділяють солодку рідину, яка припала до смаку господарям мурашника.

Голубянки – хитрі метелики. Живуть тільки тоді, коли їм добре,  є тепло і світло. Навіть влітку  у сиру, вітряну, похмуру погоду голубянки як би обмирають, впадають в нерухомість. Нічого не бачать, не чують і майже нічого не відчувають. Зате вже в теплі і під сонцем пустують щосили.

Говорити, що метелики без діла пурхають з квітки на квітку, не можна. Інколи про людину безвідповідальну і ліниву кажуть – «пурхає по життю, як метелик». Таке порівняння прикро всім метеликам. Життя коротке, і за цей час треба встигнути зробити багато чого: знайти кормові рослини, розшукати собі пару, подбати про зимівлю, відкласти яйця. А крім того, під час усіх цих клопотів, треба постаратися ухилитися від хижаків, які так і норовлять склювати.
Ви знаєте, хто харчується метеликами? (Відповіді дітей). Птахи, звірі, павуки, інші, більш великі комахи.
Виходить те, що нам здається безтурботним , насправді щоденна робота.

Є ще багато різних метеликів. Про всіх докладно не розкажеш. Послухайте їх назви і поміркуйте, чому вони їх отримали.

Капустянка.

Лимонниця

Серед всіх мешканців нашої планети Земля найчисленніше сімейство комах. Багато метеликів, звичайно. Але багатьом метеликам вже ніколи не пурхати над землею. Зникли вони назавжди людиною змарновані. І отрутохімікатами людина комах труїть, а метелики ще й за красу свою страждають – ловлять їх і просто так, для пустощів. І дорослі, і діти, побачивши красивого метелика, тут же кидаються її ловити. Ось тому й потрапили багато метеликів в Червону Книгу. Що це означає? (Відповіді дітей). Їх залишилося небагато і тому вони потребують захисту. Деякі можуть заперечити: «Ну і нехай. Адже гусениці метеликів шкодять нам, об’їдають листя, пошкоджують плоди». По-перше, таких злісних шкідників небагато. По-друге, всі метелики корисні як запилювачі. А якщо рослину не запилять комахи, вона зможе дати плоди? (Відповіді дітей). Ні. Нехай же наші метелики, наші красуні радують нас живими.

Конструювання метеликів з паперу.

Це дуже простий спосіб зробити паперові метелики! Вам будуть потрібні:

  • журнали з яскравими картинками або малюнками;
  • ножиці;
  • клей;
  • гумка.

Складіть аркуш паперу два рази, а потім виріжте з нього трикутник бажаного розміру. Тепер розгорніть папір – у Вас повинен вийти ромб.

Починаючи з середини, складіть фігуру гармошкою. Складки склейте між собою, капнув в середину кожної трохи клею.

Тепер злегка зігніть деталь посередині і розправте крила. Зробіть ще одну таку ж деталь, тільки на цей раз трохи більшого розміру. Склейте обидві частини між собою.

Підвісивши кілька метеликів на гумку, можна зробити мобіль для немовлят. Також метеликів можна закріпити на вікні або на стіні, прикрасивши таким чином будь-яку кімнату. А якщо зробити фігурки зовсім маленькими, то ними можна буде прикрасити саморобні вітальні листівки.

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *